Sumari Volum 2, Número 9

Sumari del volum 2, número 9 de la revista Esperit, amb articles sobre política i cultura de Marc Comerma, Marc Maynou, Frederic J. Porta i Bernat Mallén.

Sumari Volum 2, Número 9

Sumari del volum 2, número 9 de la revista Esperit, amb articles sobre política i cultura de Marc Comerma, Marc Maynou, Frederic J. Porta i Bernat Mallén.

En el número 9 del volum 2 de la revista Esperit cavil·lem sobre el procés de reformulació de les execucions públiques en l'era d'Internet, postulem algunes idees sobre la desarticulació i integració d'un marxisme domesticat dins del sistema, analitzem l'existència del "partit intel·lectual" en els sistemes liberals i reflexionem sobre els límits de la democràcia.

Marc Comerma relata l'evolució i propòsits de les execucions públiques. Comença narrant els escarments i eliminacions físiques dels adversaris durant el segle XIX. Després, analitza els mètodes que utilitza actualment el sistema per acabar amb la dissidència: escarni públic i assassinat social.

Marc Maynou examina algunes nocions essencials del marxisme ortodox com ara el concepte de primacia de la infraestructura econòmica o «determinisme econòmic». Conclou que la seva supressió a partir dels anys seixanta permet la desarticulació de la teoria marxista sencera a fi de facilitar-ne la posterior integració en el marc liberal-postmodern en una forma simplificada i innòcua.

Frederic J. Porta analitza l’existència als règims liberals i a Catalunya d’un “partit intel·lectual” que ocupa tots els ressorts acadèmics i mediàtics. Un liberalisme unidimensional aconsegueix de presentar-se variat i divers al gran públic. El lligam de mitjans i opinadors amb el poder financer i l’statu quo garanteix l’estabilitat del sistema. El pensament autènticament lliure és als marges del sistema.

Bernat Mallén reflexiona sobre els límits de la democràcia quan dos pobles es disputen el poder. A Catalunya aquesta anomalia convertida en norma fa que les dinàmiques del poder es restringeixin a l'àmbit identitari i limitin la llibertat dels electors.

Números:

Revista Esperit

Perfil de l'equip editorial de la revista Esperit.

Més articles d'aquest autor

La teva subscripció s'ha realitzat amb èxit. Benvingut a la Revista Esperit!
Finalitza el pagament per tal d'obtenir accés complet a la revista.
Bentornat, has entrat amb èxit a la Revista Esperit.
El teu compte ha estat activitat i ja tens accés a tot el contingut.