Sumari: Volum 2, Número 24

Sumari del volum 2, número 24 de la revista Esperit, amb articles sobre política i cultura de Marc Comerma, Marc Maynou, Frederic J. Porta i Miquel Vila.

Sumari: Volum 2, Número 24

Sumari del volum 2, número 24 de la revista Esperit, amb articles sobre política i cultura de Marc Comerma, Marc Maynou, Frederic J. Porta i Miquel Vila.

En el vint-i-quatrè número d'Esperit resseguim els estralls de la globalització, analitzem les implicacions de la moral en l'home de la postmodernitat, observem, per mitjà de Pla, el retrat de la intel·lectualitat conservadora catalana i posem de manifest la importància dels catalans de la diàspora.

Marc Comerma desvela els desequilibris territorials provocats per la globalització capitalista. En l’àmbit occidental, s’està produint una fractura entre les ciutats globalitzades, espais de futur i progrés, en detriment de la perifèria industrial i rural, la qual ha quedat sepultada i recanviada pels seus homònims en regions més pobres i econòmicament més profitoses.

Marc Maynou explica com la dessacralització secular ha esborrat totes les lleis i normes absolutes del pensament occidental, i el buit relativista resultant obre la porta al bufet lliure de les ideologies. Per a combatre el collage nihilista, hem de partir dels elements grecoromans i cristians que fonamentaven la tradició europea.

Frederic J. Porta narra, a través d’un article de Pla, la complexa situació de la intel·lectualitat burgesa el 1924. La instauració de la dictadura de Primo de Rivera havia aturat en sec la conflictivitat social dels anys del pistolerisme, però també havia bandejat els símbols i l’expressió política del catalanisme. A la Revista de Catalunya, Pla criticava els intel·lectuals que s’havien passat al nou règim i defensava la possibilitat d’un ordre i d’una autoritat catalanes.

Miquel Vila argumenta la necessitat d’organitzar políticament la diàspora catalana. En el món globalitzat d’avui, les comunitats d’estrangers juguen un paper cabdal en tots els àmbits. Cal estructurar la diàspora, aprofitar per l’independentisme els milers de catalans que viuen en països estrangers, allunyats dels entramats i la derrota del 2017.

Números:

Revista Esperit

Perfil de l'equip editorial de la revista Esperit.

Més articles d'aquest autor

La teva subscripció s'ha realitzat amb èxit. Benvingut a la Revista Esperit!
Finalitza el pagament per tal d'obtenir accés complet a la revista.
Bentornat, has entrat amb èxit a la Revista Esperit.
El teu compte ha estat activitat i ja tens accés a tot el contingut.