Sumari: Volum 2, Número 21

Sumari del volum 2, número 21 de la revista Esperit, amb articles sobre política i cultura de Marc Comerma, Marc Maynou, Frederic J. Porta i Borja Vilallonga.

Sumari: Volum 2, Número 21

Sumari del volum 2, número 21 de la revista Esperit, amb articles sobre política i cultura de Marc Comerma, Marc Maynou, Frederic J. Porta i Borja Vilallonga.

En el vint-i-unè número del segon volum d'Esperit denunciem els intents de la correcció política per controlar i limitar l'humor, reivindiquem l'esperit viril i guerrer, exposem el procés de creació de l'Organització Militar Catalana i fem una síntesi de les conseqüències espirituals del dit procés.

Marc Comerma exposa els intents maquiavèl·lics del progressisme per reglamentar la comèdia i dirigir-ne els continguts. En aquest segon lliurament de la sèrie dedicada a l’humor, s'observa que l'humor s'ha convertit en una eina més al servei d’uns objectius polítics, per construir la «justícia social». Així, se l'ha domesticat i extirpat el caràcter transgressor i genuí.

Marc Maynou vindica la necessitat de recuperar l’esperit guerrer dels nostres avantpassats. Des del kóryos indoeuropeu a les ordres de cavalleria, els exemples del nostre passat ens il·lustren els principis que han de bastir el nacionalisme català hodiern, i els valors que aquest ha d’inculcar en els joves.

Frederic J. Porta exposa els orígens i el desenvolupament de l’Organització Militar Catalana (Òrmica) i la seva relació amb Palestra. A partir de la seva creació el 1926, l’Òrmica va entrenar clandestinament joves, sobretot excursionistes, en l’ús d’armes i en la disciplina militar. El 1930 es va crear Palestra, de projecció pública, pensada com a revestiment exterior de l’organització paramilitar clandestina.

Borja Vilallonga repassa les línies mestres que han vertebrat el processisme i el que ha vingut després. A partir d'una Catalunya que viu obsessionada per «les formes» de l'estètica i la moralitat, s'amaga la lletjor i profunda manca d'ètica que ens governa i empetiteix. Tot plegat, no tenim accés ni al Bé ni a la Bellesa perquè neguem el seu ésser essencial, que és Déu.

Números:

Revista Esperit

Perfil de l'equip editorial de la revista Esperit.

Més articles d'aquest autor

La teva subscripció s'ha realitzat amb èxit. Benvingut a la Revista Esperit!
Finalitza el pagament per tal d'obtenir accés complet a la revista.
Bentornat, has entrat amb èxit a la Revista Esperit.
El teu compte ha estat activitat i ja tens accés a tot el contingut.