Sumari: Volum 2, Número 15

Sumari del volum 2, número 15 de la revista Esperit, amb articles sobre política i cultura de Marc Comerma, Marc Maynou, Miquel Vila i Frederic J. Porta.

Sumari: Volum 2, Número 15

Sumari del volum 2, número 15 de la revista Esperit, amb articles sobre política i cultura de Marc Comerma, Marc Maynou, Miquel Vila i Frederic J. Porta.

En el número 15 del volum 2 de la revista Esperit revelem el simbolisme del cafè i la xocolata, comparem la immigració i el turisme massiu, esmentem la importància dels ritus de pas i analitzem el paper de la identitat catalana en un món globalitzat. Així mateix, incloem un article en obert per commemorar els 90 anys de l'organització Nosaltres Sols!

Frederic J. Porta remarca el simbolisme de la xocolata com a beguda suau, tranquil·la, relaxant, de laboriosa i ritual preparació, en oposició al cafè, ràpid, espresso com els trens, estimulant del treball. En l’antagonisme històric d’aquests dos beuratges hi ha simbòlicament continguda l’antítesi entre dues maneres d’entendre el món i la vida.

Marc Comerma compara els efectes del model turístic actual amb els fluxos migratoris de les darreres dècades. En suma, les dues modalitats d’extracció econòmica beneficien l’oligarquia que les promou, però perjudiquen i menystenen les vides dels residents autòctons que es veuen arrossegats per la inèrcia d’unes decisions que no han pres.

Marc Maynou ressenya l’absència de ritus de pas de la infància a l’edat adulta en les societats modernes i industrials. El deute primigeni o existencial—envers els déus, els ancestres i la comunitat—n’ha quedat absent en aquesta forma, i les obligacions s’han mercantilitzat i reduït en un denominador comú: els impostos en forma de diner.

Miquel Vila analitza el paper de les identitats nacionals en la globalització i els seus processos. A pesar de l’emergència d’institucions supranacionals, l’estat continua essent encara l’eina més eficaç per a les comunitats nacionals del món. El context global reclama un replantejament de la identitat catalana i de la seva relació amb el món.

Addicionalment, incloem obert per a tots els públics un article de Frederic J. Porta sobre Nosaltres Sols! a la comissió encarregada de commemorar els 90 anys de l'organització.

Números:

Revista Esperit

Perfil de l'equip editorial de la revista Esperit.

Més articles d'aquest autor

La teva subscripció s'ha realitzat amb èxit. Benvingut a la Revista Esperit!
Finalitza el pagament per tal d'obtenir accés complet a la revista.
Bentornat, has entrat amb èxit a la Revista Esperit.
El teu compte ha estat activitat i ja tens accés a tot el contingut.