Sumari: Volum 2, Número 12

Sumari del volum 2, número 12 de la revista Esperit, amb articles sobre política i cultura de Marc Comerma, Marc Maynou, Frederic J. Porta i Aleix Báez.

Sumari: Volum 2, Número 12

Sumari del volum 2, número 12 de la revista Esperit, amb articles sobre política i cultura de Marc Comerma, Marc Maynou, Frederic J. Porta i Aleix Báez.

En el número 12 del volum 2 de la revista Esperit pensem la relació entre Barcelona i el rerepaís, reflexionem sobre alternatives econòmiques al sistema capitalista, resseguim l’evolució dels diferents estaments a Catalunya, i valorem la importància de l’elecció dels nostres companys de viatge.

Marc Comerma desmunta la falsa dicotomia entre Barcelona i el rerepaís. Catalunya és una unitat. Les diferències entre la capital i la resta del territori són conseqüència de l’ocupació espanyola en el seu intent d’anorrear-nos. Accentuar i naturalitzar aquesta falsa distinció fa bons els esforços de la maquinària colonial per minoritzar i esquarterar, encara més, el nostre poble.

Marc Maynou presenta el sistema capitalista com una aplicació pràctica dels principis liberals elaborats durant els segles XVII i XVIII. Per contra, considera que totes les perspectives antagòniques de diversa índole dels segles XIX i XX han fracassat o estat abandonades per la dissidència tot adoptant el realisme capitalista.

Frederic J. Porta ressegueix l’evolució dels diferents estaments i el seu progressiu ascens al poder a Catalunya. La desaparició de la monarquia, l’aristocràcia, el clergat i la burgesia, a més del reemplaçament del poble menut, ha reduït la nació a la «classe mitjana», mancada completament de caps. La manca d’ímpetu i de lideratges estanca el país en les seves misèries.

Aleix Báez explica, a través d’una anècdota d’un procés de selecció de candidats, l’existent manca de confiança a l’hora d’establir relacions. La corrupció i l’absència total d’estàndards complica la selecció de candidats, però també impedeix de saber del cert en qui es pot confiar, tant en l’esfera pública com la privada.

Números:

Revista Esperit

Perfil de l'equip editorial de la revista Esperit.

Més articles d'aquest autor

La teva subscripció s'ha realitzat amb èxit. Benvingut a la Revista Esperit!
Finalitza el pagament per tal d'obtenir accés complet a la revista.
Bentornat, has entrat amb èxit a la Revista Esperit.
El teu compte ha estat activitat i ja tens accés a tot el contingut.