Sumari: Volum 2, Número 11

Sumari del volum 2, número 11 de la revista Esperit, amb articles sobre política i cultura de Marc Comerma, Marc Maynou, Frederic J. Porta i Antoni Babia.

Sumari: Volum 2, Número 11

Sumari del volum 2, número 11 de la revista Esperit, amb articles sobre política i cultura de Marc Comerma, Marc Maynou, Frederic J. Porta i Antoni Babia.

En el número 11 del volum 2 de la revista Esperit ponderem sobre les dinàmiques de pertinença a la nació, reivindiquem la recuperació de l'estudi del fenomen ètnic com a dinàmica social bàsica, analitzem els efectes de la guerra de 1936 en les generacions catalanes i plantegem la ocupació espanyola de Catalunya com a il·legítima i il·legal.

Marc Comerma reflexiona sobre les dinàmiques de comportament que es produeixen a les nacions. El nacionalisme ofereix una modalitat de pertinença profunda i real que esperona els membres de la comunitat nacional a sacrificar el seu benestar, àdhuc la seva vida, per tal de dignificar i preservar la continuïtat de l’ideal nacional.

Marc Maynou cerca de recuperar l’estudi del fenomen ètnic en tant que explicació de les dinàmiques de poder en el si dels estats plurinacionals. Des d’Irlanda del Nord a Síria, els equilibris de poder entre les diverses comunitats determinen l’estabilitat de l’estat en qüestió. A Espanya, catalans i bascos han buscat les parcel·les de poder que els mancaven a través de la modernització de l’estat en termes progressistes.

Frederic J. Porta analitza els efectes de la Guerra de 1936 sobre les elits catalanes i el buit projectat en les dècades posteriors al conflicte. Els estralls de la guerra impacten, encara, les idees, la cultura i la cosmovisió dels dirigents de Catalunya, però també de tots els catalans en general. El pas del temps encara no ha aconseguit de guarir les ferides de la guerra.

Antoni Babia analitza la noció que Catalunya és un estat ocupat per un altre. Tot i que el Procés ha bandejat el nacionalisme i les reivindicacions identitàries del discurs, s’ha fet palès que la independència tampoc no és possible, ni té sentit, sense apel·lar a la nació i la seva legitimitat històrica.

Números:

Revista Esperit

Perfil de l'equip editorial de la revista Esperit.

Més articles d'aquest autor

La teva subscripció s'ha realitzat amb èxit. Benvingut a la Revista Esperit!
Finalitza el pagament per tal d'obtenir accés complet a la revista.
Bentornat, has entrat amb èxit a la Revista Esperit.
El teu compte ha estat activitat i ja tens accés a tot el contingut.