Sumari: Volum 2, Número 1

Sumari del volum 2, número 1 de la revista Esperit, amb articles sobre política i cultura de Marc Comerma, Marc Maynou, Frederic J. Porta i Borja Vilallonga.

Sumari: Volum 2, Número 1

Sumari del volum 2, número 1 de la revista Esperit, amb articles sobre política i cultura de Marc Comerma, Marc Maynou, Frederic J. Porta i Borja Vilallonga.

En el primer número del 2021 de la revista Esperit revisem els fonaments de les societats liberals, explorem els distints canvis climàtics al llarg de la història, analitzem el somni occità dels catalans i defensem la noció del destí de l'home per damunt de la seva felicitat.

Marc Comerma analitza els fonaments de les societats liberals. En aquesta doctrina, els individus i llurs interessos hi tenen una preeminència absoluta. Prosseguir en els seus dictats ens està duent a la fractura de les relacions socials i atomització. Davant això, cal que ens forgem de nou en comunitats de valors.

Marc Maynou presenta el canvi climàtic com una constant de la història de la humanitat, tot exposant algunes de les variacions climàtiques pretèrites més recents. En línies generals, els efectes sobre els pobles i imperis són diferents i incontrolables, però les guerres i les migracions en són un denominador comú.

Frederic J. Porta continua explorant l’evolució de la idea d’unificar Occitània i Catalunya durant els turbulents anys entre els Fets d’Octubre de 1934 i el final de la Guerra Civil Europea, el 1945. En tan sols un decenni, la Il·lusió Occitana va passar de ser un horitzó possible a restar enterrada per la història.

Borja Vilallonga disserta sobre com el món modern i el materialisme han substituït la noció del destí de l'home en tant que objectiu vital primordial per la cerca de la felicitat basada en el benestar, el consumisme i l'acumulació. Amb unes clares arrels liberals i il·lustrades, d'ençà el 1945 la civilització occidental ha rebutjat el seu destí i s'ha lliurat a perseguir la felicitat. I ha trobat l'afrosa buidor.

Números:

Revista Esperit

Perfil de l'equip editorial de la revista Esperit.

Més articles d'aquest autor

La teva subscripció s'ha realitzat amb èxit. Benvingut a la Revista Esperit!
Finalitza el pagament per tal d'obtenir accés complet a la revista.
Bentornat, has entrat amb èxit a la Revista Esperit.
El teu compte ha estat activitat i ja tens accés a tot el contingut.