Sumari: Volum 1, Número 5

Sumari del volum 1, número 5 de la revista Esperit, amb articles sobre política i cultura de Marc Comerma, Marc Maynou, Frederic J. Porta i Borja Vilallonga.

Sumari: Volum 1, Número 5

Sumari del volum 1, número 5 de la revista Esperit, amb articles sobre política i cultura de Marc Comerma, Marc Maynou, Frederic J. Porta i Borja Vilallonga.

En el present número de la revista Esperit revisem el somni de catalans i occitans de construir una sola nació a banda i banda dels Pirineus. Reclamem la necessitat que les nacions s'estructurin al voltant d'una idea superior de força i identitat, mentre obrim espais naturals sagrats per a l'ascesi, en els quals el materialisme modern no hi té cabuda. Finalment, continuem dissertant sobre la natura de l'ànima i la seva immortalitat segons Plató i la religió indoeuropea.

Marc Comerma assevera que la persistència dels pobles exigeix la seva adhesió a uns ideals superiors. La creença en un principi elevat és clau per mantenir una comunitat unida i forta en els períodes adversos. Catalunya ha de refundar-se en aquests termes si vol superar el llarg procés de decadència i minorització en el qual es troba.

Marc Maynou proposa què fer a petita escala en un context on l’oposició frontal al sistema és garantia de ser cooptat o destruït públicament. Cal delimitar la intrusió de la propaganda en la vida interior de l'home. Aquesta vida interior és el seu espai sagrat, que és tant físic com mental, i que es caracteritza per trobar-se al marge de les lògiques crematístiques i deshonroses de l’actualitat.

Frederic J. Porta perfila l’origen del que l’erudit August Rafanell ha anomenat la il·lusió occitana. Durant el segle XIX, va sorgir la idea de relligar dins d’un Estat-Nació allò que la Batalla de Muret havia separat el 1213. Catalunya i Occitània es van retrobar, per primera vegada en més de sis segles, de la mà dels intel·lectuals de la Renaixença i del Felibritge, a banda i banda dels Pirineus.

Borja Vilallonga continua la seva sèrie d'articles dedicada a l'existència de l'ànima i la seva immortalitat segons la teologia platònica. En aquest nou article, ofereix els arguments platònics sobre l'existència de l'ànima i les demostracions sobre la seva immortalitat. La noció d'immortalitat va lligada a dues concepcions soteriològiques gregues ben presents en el plató: la transmigració de les ànimes i la seva salvació mitjançant l'amistat i companyia dels déus.

Números:

Revista Esperit

Perfil de l'equip editorial de la revista Esperit.

Més articles d'aquest autor

La teva subscripció s'ha realitzat amb èxit. Benvingut a la Revista Esperit!
Finalitza el pagament per tal d'obtenir accés complet a la revista.
Bentornat, has entrat amb èxit a la Revista Esperit.
El teu compte ha estat activitat i ja tens accés a tot el contingut.