Sumari: Volum 1, Número 4

Sumari del volum 1, número 4 de la revista Esperit, amb articles sobre política i cultura de Marc Comerma, Marc Maynou, Frederic J. Porta i Borja Vilallonga.

Sumari: Volum 1, Número 4

Sumari del volum 1, número 4 de la revista Esperit, amb articles sobre política i cultura de Marc Comerma, Marc Maynou, Frederic J. Porta i Borja Vilallonga.

En el present número de la revista Esperit comencem una sèrie d'articles dedicats a l'existència de l'ànima i la seva immortalitat segons la filosofia i teologia de Plató. Debatem, també, la natura cíclica de la història de Catalunya, en la qual el país ha de refer-se constantment de derrotes causades per la fragilitat dels moviments nacionalistes. En el cas de l'independentisme actual, la seva esterilitat s'origina en la mimesi del moviment del maig del 68 i la seva inefectivitat. Finalment, estudiem els estralls de la ingerència humana en el nostre ecosistema i com la raó destrueix l'equilibri natural.

Marc Comerma exposa la idea que, històricament, els catalans es veuen en l’obligació constant de refer un país en runes. Les estructures nacionals construïdes en una sobirania aliena són fràgils perquè poden ser liquidades en qualsevol moment. La manca de poder té efectes negatius per al desenvolupament de la nació i el dels seus membres.

Marc Maynou reflexiona sobre l’aparent contradicció entre una societat amb «mètodes infal·libles» i errors calamitosos. Els exemples històrics de plagues desencadenades en diverses societats ens mostren com la ingerència humana en sistemes complexos pot tenir efectes inesperats i devastadors.

Frederic J. Porta afirma que el fracàs de l’independentisme ha estat causat per unes idees estèrils que el moviment comparteix amb el maig del 68. A banda d'un lideratge estèril, l'independentisme és una contraproposta anàloga al que van ser les protestes que, durant unes setmanes i fa més de cinquanta anys, van fer contenir l’alè a tot el món, però que finalment van acabar en un no-res.

Borja Vilallonga inicia una sèrie d'articles dedicada a l'existència de l'ànima i la seva immortalitat segons la teologia platònica. L'ànima ha estat una de les idees que la modernitat materialista ha atacat amb més fúria i que ha obliterat del tot. Ara que els corrents New Age recorren a la filosofia oriental per retrobar l'ànima, cal reivindicar el llegat de la nostra civilització grecoromana i abraçar el platonisme.

Números:

Revista Esperit

Perfil de l'equip editorial de la revista Esperit.

Més articles d'aquest autor

La teva subscripció s'ha realitzat amb èxit. Benvingut a la Revista Esperit!
Finalitza el pagament per tal d'obtenir accés complet a la revista.
Bentornat, has entrat amb èxit a la Revista Esperit.
El teu compte ha estat activitat i ja tens accés a tot el contingut.