Sumari: Volum 1, Número 2

Sumari del volum 1, número 2 de la revista Esperit, amb articles sobre política i cultura de Marc Comerma, Marc Maynou, Frederic J. Porta i Borja Vilallonga.

Sumari: Volum 1, Número 2

Sumari del volum 1, número 2 de la revista Esperit, amb articles sobre política i cultura de Marc Comerma, Marc Maynou, Frederic J. Porta i Borja Vilallonga.

En el present número de la revista Esperit analitzem molts dels problemes causats per la combinació entre ideologisme, cientifisme i objectivitat liberal. La seva propaganda ens ha fet creure que som millors que els temps passats de tradició. Així, sense renunciar a la nostra condició d'homes modern, presentem la solució ascètica que ens ha de permetre de sobreposar-nos a la modernitat i el seu materialisme.

Marc Comerma explica com en les societats modernes, les ciències socials s’han convertit en un dels flagells emprats per reconduir les reaccions ciutadanes. Des de les tribunes mediàtiques ens bombardegen amb objectivitat liberal per ridiculitzar i empetitir el malestar que sentim per les nostres condicions de vida, i mantenir un sistema inhumà, alienant i disciplinant.

Marc Maynou ressegueix les tres teories polítiques del segle XX i defensa que ja no serveixen per al segle XXI. La dreta ja no és reaccionària, atès que accepta el principis de la Revolució Francesa. Al seu torn, l’esquerra ja no és revolucionària, atès que pensa com els liberals en qüestions com la immigració, participa de les institucions burgeses, i ha renunciat a organitzar els treballadors en torn a la classe social.

Frederic J. Porta digressa sobre les analogies entre l’enllumenat públic i alguns dels processos de la modernitat. La Barcelona medieval comptava amb algunes torxes pels dies en els quals la foscor de la nit era més intensa, però l’actual sistema d’enllumenat impedeix directament de poder veure el cosmos. El fet de no poder admirar els estels a la capital de Catalunya és causat per transformacions profundes en la manera de concebre el món i la vida.

Borja Vilallonga defineix les característiques essencials per a la recuperació i pràctica d'una ascesi autènticament tradicional i solar per a l'home modern. Concebuda com una sèrie d'exercicis espirituals i de disciplina de la voluntat de poder, l'ascesi és l'entrenament de cos i ment per a la superació de l'home. Això li permet d'ascendir en un desvetllament vital i d'atènyer realitats superiors metafísiques.

Números:

Revista Esperit

Perfil de l'equip editorial de la revista Esperit.

Més articles d'aquest autor

La teva subscripció s'ha realitzat amb èxit. Benvingut a la Revista Esperit!
Finalitza el pagament per tal d'obtenir accés complet a la revista.
Bentornat, has entrat amb èxit a la Revista Esperit.
El teu compte ha estat activitat i ja tens accés a tot el contingut.